Persbericht, blog, column, interview

Tekstbureau fabrique lexique heeft jaren ervaring als het gaat om het schrijven van allerlei soorten teksten. Van persberichten voor multinationals tot interviews voor de krant en van blogposts en artikelen voor MKB’ers tot columns voor zowel online als offline media. Geef je wensen door zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Hieronder vind je een voorbeeld van één van mijn vele columns. Naast serieuze content is dus ook een meer brutale schrijfstijl mogelijk!

Gevoelstemperatuur?

Één van de meest nutteloze termen die ik ken is ‘gevoelstemperatuur’. Volgens Wikipedia (ja ok, het komt wel van Wikipedia) betekent het het volgende: ‘Het verschijnsel gevoelstemperatuur, of windkoude, is het verschijnsel waarbij het in de wind een stuk kouder aanvoelt dan uit de wind. Hoe kouder het is en hoe harder het waait, des te kouder voelt het aan.’ Ja hè hè, gek hoor! ‘Het begrip gevoelstemperatuur is niet van toepassing op levenloze objecten zoals machines, het antivries in de auto, of kwik.’ Nee, natuurlijk niet! Want levenloze objecten kunnen ook niet voelen!

Het KNMI maakt gebruik van de formule die de Amerikaanse textielfabrikant Robert Steadman heeft ontwikkeld. Hij gaat uit van een gezond persoon waarvan de kleding is aangepast aan de weersomstandigheden en die in de buitenlucht wandelt met een snelheid van circa 5 kilometer per uur. En als ik nu eens 4 mijl per uur loop, of 2? Dan klopt die hele gevoelstemperatuur dus van geen kanten meer. Hoe weet ik eigenlijk hoe hard ik loop? Ik heb echt geen inwendige kilometerteller en ik kan het ook niet schatten. Dan hoef ik dus niet eens naar die temperatuur te luisteren want ik weet toch niet of ie voor mij klopt. En die gevoelstemperatuur is dus alleen van toepassing op mensen die lopen? Wat heeft zo’n uitspraak dan voor zin? Wat als ik vandaag alles op de fiets doe? Dan is het me dus een raadsel.

En dan nog, alsof ik als ik buiten loop denk: ‘Goh, wat zou het nu fijn zijn als ik wist wat de gevoelstemperatuur is.’ Nee, ik heb het gewoon koud! Of niet. Ik heb liever dat vervelende monotone Piet Paulusma zegt dat het koud is en koud voelt, dan dat hij zegt dat het 6 graden wordt, maar voelt als 5. En morgen 7, oh wat fijn! Dat zegt me niets. Dan weet ik alleen dat als ik het vandaag koud heb, ik het morgen iets minder koud heb. En misschien voelt 7 graden bij mij wel aan als 6, of als 16 of -2. Misschien ben ik wel een ontzettende koukleum. Ok, dat ben ik. Maar dat weet Piet toch niet?

In de zomer, wanneer ik buiten sta te barbecueën, hoor je niets over de gevoelstemperatuur, niets wat lijkt op: “Voor de mensen die vandaag gaan barbecueën, is de gevoelstemperatuur 45 graden, met hier en daar een rookwolkje.” Nee, in plaats daarvan zegt Piet “Oet morn.”
 
Op dit moment is het buiten 12 graden. En de gevoelstemperatuur? Míjn gevoelstemperatuur zegt me vandaag dat ik verkouden ben, me irriteer aan Piet en zin heb in thee met koekjes. In die volgorde. Nee wacht, toch liever eerst die koekjes.

© Marieke Verschuren